• Hrvatski
  • English

Postaje

05. kol. 2015.

guide-1

Već na samom ulazu u muzej putujemo u srž djetinjstva – kreativnost! Edukativna vrijednost Richterovih kockica koje potiču kreativnu misao u djece, ali i užitak igranja, rezultirala je čitavim nizom setova za konstrukciju koji se pojavljuju u 20. stoljeću, od kojih su nama najpoznatije lego-kocke ili pak jugoslavenski Konstruktor, Elektro pionir i sl.
slika-1

guide-2

ZONA FOSILA

Nama za igru nije trebalo puno, često nam dosađuju naši djedovi i bake, no u pravu su. Prije Drugog svjetskog rata djetinjstvo i igranje nisu bile komercijalne kategorije. Djetinjstvo se odvijalo izvan kuće, u brojnim igrama čiji je ključni sastojak bila mašta. Neke od njih možete vidjeti u našem muzeju.

slika-2

guide-3

DRUŠTVENI KRUG

Djetinjstvo je razdoblje u kojem stječemo prve prijatelje i simpatije, a to je najbolje išlo uz društvene igre. Od igre Čovječe ne ljuti se, koja je u ex-Yu inačicama postala simpatična Ne ljuti se, bato, do Monopolyja, ljutilo se i smijalo upravo s prijateljima. U našem svijetu društvenih igara imamo i prave slatkiše, poput igre U lietu preko Hrvatske iz 1942. godine.

slika-3

guide-4

KNJIŠKI KUTAK

Tko nije poželio nakon čitanja Družbe Pere Kvržice i sam urediti svoj mlin? Osim romana, u muzeju imamo prozore u svijet uzbudljivog znanja poput enciklopedija (Svijet oko nas), dječjih magazina ili pak prozori u svijet zabave poput stripova.
P. S. Čitajte ih kriomice ispod klupe..

slika-4

guide-5

CARSTVO LUTAKA

Ah plišanci, lutkice, gumenjaci… svi ti veseli stanovnici našeg djetinjstva, razbacani svuda po kući. I mama koja viče: Pospremi više te igračke! Naše lutkice i plišanci omogućili su nam da kroz igru okusimo svijet odraslih. Zauzvrat, gradili smo im kućice. Jedna vas čeka i u našem muzeju.

slika-5

guide-6

PJEŠČANA ARENA

Kada ste zadnji put vidjeli djecu da se igraju špigulama na zemlji ispred zgrade gađajući rupu izdubljenu petom obuće?! U našem muzeju napravili smo vlastiti pješčanik u kojem možete isprobati nekad davno izgubljene vještine ili ih pak prvi put steći ako niste nikada niti krenuli u svijet izbi- janja.

slika-6

guide-7

ZOV ULICE

Prava stvar djetinjstva oduvijek se zbivala na ulici – u društvu s kompani- jom, klapom, ekipom… Kauboji i Indijanci, policajci i lopovi… trčali su ulicama, penjali se po stablima, gradili kućice, uvlačili se u portune, postavljali zamke. Igrao se tu i cip-cop, graničar, vozili se bicikli po kredom iscrtanim stazama koje su bile Monza, a ponica najsnažniji motor. Nekih od njih prisjetite se i u muzejskoj ulici.

slika-7