• Hrvatski
  • English

Muzej

05. kol. 2015.

 

 

Djetinjstvo. Što reći o razdoblju bezbrižnosti, igre, veselja, nevinosti…? Ipak, možda smo se upravo tada osjećali nesretnima, kao najveći Pale sam na svijetu – mama nam nije htjela kupiti lego-kocke za kojima smo plakali pred izlogom, nije bilo dovoljno kuna ili dinara za novi paketić sličica omiljenog albuma, rumeni Djed Mraz iz mjesnog odbora samo je nama dao poklon paket namijenjen suprotnom spolu jer je netko u pozivnici napravio tipfeler, novokupljena lopta već je u prvoj utakmici završila probu- šena – u provaliji! No da, da… dječje pretjerivanje poznata je stvar.

Evo nas naposljetku u muzeju tog istog djetinjstva. Uf, kako teška riječ – muzej. Pred očima se redaju asocijacije – ozbiljni kustosi u samtenim sakoima s leptir-mašnama, hladni zidovi, priče o dalekim vre- menima… Ničeg od navedenog u riječkom Muzeju djetinjstva nema. Njega ste stvorili upravo vi! Svi izlošci rezultat su doniranja i po- suđivanja igračaka, knjiga i fotografija koje su stigle nakon javnog poziva Izgradimo Muzej djetinjstva zajedno! I uspjeli smo doći do – početka, jer što još tavani i podrumi doista kriju, strah nas je i pomisliti. Zato će Muzej djetinjstva rasti iz dana u dan, kako neki novi klinci budu prestajali biti djeca. Umjesto kustosa s leptirkama obećajemo za- bavne voditelje, umjesto hladnih zidova šarenilo i veselje, a umjesto priče o dalekim vremenima putovanje u prostore sjećanja koji bude najsnažnije emocije.

Muzejom djetinjstva obuhvatit ćemo sve aspekte dječjeg naroda te predstaviti ma- terijalnu i nemateri- jalnu baštinu djetinjstva. Na tom putu vodit će nas riječi Alberta Camusa: Svako stvaranje pokušaj je ponovnog proživljavanja.